دامنه با نام دیگر هاست (Host) به یک وب سایت تحت فضای اینترنت گفته میشود که داده‌ها و کدهای وب‌ سایت بر روی آن قرار گرفته و امکاناتی همچون دسترسی به دیتابیس، اجرای کدها، ارسال و دریافت ایمیل و را برای کاربران ایجاد میکند. هاست یک کنترل پانل دارد که کاربر را قادر میسازد تا فایلهای خود را در اینترنت قرار داده و فضای خود را توسط آن، مدیریت و بررسی نماید. هاست یا دامنه توسط شرکت‌های هاستینگ بر روی سرورهایشان ایجاد شده و به مشتریان عرضه می‌شود که توانایی دریافت فایلها و تصاویر را دارد و امکان دسترسی کاربران به اینترنت در هر لحظه از شبانه روز را فراهم میکند.

46 - کانون آگهی و تبلیغات پیل آسا

فضایی که هاست ایجاد میکند روی هارد دیسک کامپیوتر قرار دارد. اما فضا، روی هارد دیسکهای سرور قرار دارد و فایلهایی که توسط صاحب سایت روی هاست قرار میگیرد، از سراسر دنیا قابل دسترس میباشند. برای مثال www.google.com یک دامنه محسوب میشود که دامنه آن google.com است و یکی از مهم ترین قسمتهای سایت و URL محسوب میشود. یکی از قابلیتهای هاستها، امکان رمزگذاری است که موجب می شود تا سایت را از دسترس هکرها خارج سازد.

ویژگیهایهاست

در زمان خرید دامنه یا هاست باید به ویژگیهای آن دقت نمایید که عبارتند از:

 میزان پهنای باند (Bandwidth)

ویندوز یا لینوکس میزان فضا (Quota)

پشتیبانی از زبان‌های برنامه نویسی از قبیل PHP, ASP، Perl، Python و 

تعداد دیتابیس‌ها کنترل پنل سرور از جمله سی پنل، دایرکت ادمین، پلسک و … 

47 - کانون آگهی و تبلیغات پیل آسا

تفاوت میان دامنهها

شاید تاکنون وب سایتهایی را دیده باشید که در انتهای آدرس یا لینک آنها از com و .net و .ir و … استفاده میشود. ممکن است با خود فکر کرده باشید که com با ir و یا net چه تفاوتی دارد؟ در پاسخ باید گفت هر یک از پسوندهای دامنه با یکدیگر متفاوت است و معنای هر یک اختصاصی است. دامنهها با توجه به سازمان یا شرکت مربوطه مشخص میشوند و از سوی دیگر برای ثبت آنها نیز باید به سازمانهای مجزایی مراجعه شود.

برای ایجاد دامنه یک فرمول کلی وجود دارد که تعداد حروف دامنه مشخص میشود. در این میان موارد استثنایی نیز وجود دارد. بر این اساس با 4 دسته دامنه برخورد میکنیم که عبارتند از:

دامنههای ۳ حرفی: این نوع دامنه Top Level عمومی یا gTLDs نامیده میشود که دامنه Com net org به عنوان معروف ترین دامنههای جهانی است و پسوند آن با com نشان داده میشود. عموما سایتهایی که با این حروف نشان داده میشوند، تجاری هستند. چرا که Com مخفف کلمه Commerical به معنی تجارت میباشد.

دامنههای ۳ حرفی جدید: این نوع دامنهها شامل Biz، Info، Pro، Aero، Coop ،Museum، Name و … میباشد که برای برطرف کردن کمبود اسامی در دامنههای دسته اول ایجاد شدند. دامنه Info نیز جهت ترغیب کاربران اینترنتی و صاحبان وب سایتها توسط بعضی از Serverهای ثبت دامنه ایجاد شده است که به صورت یک ساله ثبت میشود و مدیران وب سایت باید هر سال آن را تمدید می‏کنند. این دامنهها قیمت بالایی دارند.

دامنههای مخصوص sTLDs l ) Top Level ): این نوع دامنه توسط دولتها استفاده میشوند و برای انتهای دامنه از حروف Gov استفاده میشود. GOV مخفف کلمه Government به معنی دولت است.

دامنههای ۲ حرفی ( ccTLDs ): که دامنه بین المللی کشورهای جهان است و براساس نام کشور انتخاب میشود. برای مثال وب سایتهای ایرانی از .IR : IRAN، .cn : chine، .US: american، BR : Brezil و ….